skopje_aerozagaduvanje fotografija.png

Поради енормното аерозагадување во градовите, со концентрации на ПМ10 честички неколку пати над дозволеното ниво, ДОМ бара веднаш да се спроведат следните итни мерки:

  1. Намалување за 50% на согорувачките процеси во индустриските капацитети
  2. Стопирање на сите градежни активности во градските средини
  3. Забрана за движење на тешки возила во градовите и ниво упатување на обиколници
  4. Забрана за движење на возила под Еуро 4 стандард во градскиот сообраќај
  5. Бесплатен градски превоз и зголемена фрекфенција на автобуси
  6. Редовно миење на улиците, собирање на сметот и одржување на јавната хигиената
  7. Ослободување од работа на бремените жени и лицата со хронични респираторни и кардиоваскуларни болести

Со цел намалување на аерозагадувањето и заштита на здравјето, ДОМ апелира граѓаните да не горат јаглен, отпадно масло, пластика, гуми, отпадоци од боено, лакирано дрво и медијапан, да користат јавен градски транспорт или да споделуваат превоз-повеќе патници во еден автомобил.

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета