DOM ZNAME

Притворањето на активистиката за легализација на канабисот, Моника Ристеска, за 15 грама канабис и 30 мл масло од канабис, е потврда за потребата од декриминализација на канабисот за лична употреба.

 

Ставот на ДОМ е дека секој полнолетен граѓанин треба да има право на слободен избор дали ќе употребува канабис и за тоа не треба да биде третиран како криминалец. Потребна е промена на законската регулатива во насока на декриминализација на канабисот за лична употреба и подобар пристап до лекови од канабис.

Декриминализацијата и депенализацијата на употребата на канабис за рекреативни цели е тренд во државите во ЕУ, а Канада и неколку држави во САД веќе ја легализираа рекреативната употреба на канабисот.

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета