Ana Petrovska Podgorica 11

Државниот секретар Ана Петровска на 20 септември престојуваше во Подгорица, како шеф на македонската делегација на министерската конференција насловена “Наследство за иднината”.

На конференцијата заседаваат високи претставници на Министерствата надлежни за животната средина од земји од Централна и Источна Европа, предводени од Министерот за одржлив развој и туризам на Црна Гора.

На конференцијата се разгледува Рамковен документ врз основа на кој Република Кина и земјите во регионот ке ја развиваат соработката и ќе обезбедуваат финансиски средства за реализација на приоритетни проекти.

Ana Petrovska Podgorica 3

Во блокот наменет за обраќања на високите претставници, Петровска ги поздрави присутните информирајќи за напорите на Министерството за животна средина и просторно планирање во насока на усогласување со стандардите за животна средина на ЕУ и подготвеноста за вклучување на Македонија во оваа иницијатива. 

Попладнето Петровска и Македонскиот амбасадор во Црна Гора Мухаило Трпковски имаа билатерална средба со Министерот за одржлив развој и туризам Павле Радуловиќ и неговите соработници.

На средбата се дискутираа можните области за соработка помеѓу Македонија и Црна Гора со цел поефикасно искористување на средствата што ке бидат достапни преку регионалната соработка со Република Кина.

Ana Petrvoska Podgorica 2

извор: Министерство за животна средина и просторно планирање

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета