Сеча на дрва во Железара 02.09.2018 

По реакциите на граѓани од општина Гази Баба поради сечата на стари дрва во Железара, заради изградба на паркинг, ДОМ јавно го прашува градоначалникот на таа општина:

Прво, дали го прочитал законот за зеленило? Претпоставуваме не, инаку би знаел дека со закон е забрането сечење на капитални примероци, какви што се оние 40-годишни дрва што ги исекол. Законот пропишува и прецизна процедура за било какво сечење дрва, која очигледно не е испочитувана!

Второ, дали ги видел монтажните паркинзи во Капиштец и Аеродром, на пример? Претпоставуваме не, инаку би знаел дека на евтин, брз и еколошки незагрозувачки начин го удвојуваат бројот на места за паркирање!

Трето, дали знае колку се скапоцени тие дрва токму за Железара, која со денови се гуши од „недефинирано“ загадување на воздухот? Претпоставуваме дека не е свесен, инаку не би го направил тоа!

ДОМ бара од градоначалникот на Гази Баба да се информира за законите, процедурите и значењето на урбаното зеленило! Наместо да го уништува, бараме да го зачува и зголеми, зашто Скопје е далеку од стандардот на 25 м2 зеленило, зацртано во Законот!

фото: kurir.mk

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета