Лиле во Само Вистина

„За мене, промена на Уставот е неприфатливо барање, кое задира во сувереното право на граѓаните да одлучуваат за своето внатрешно уредување и именување.

Немам изворни информации, освен од грчките медиуми. Но не им верувам, зашто македонските преговарачи повеќе пати јасно кажаа дека барањето за промена на Уставот е неприфатливо и дека погрешно се употребува терминот ерга омнес. Тој во меѓународното право важи за меѓународен промет. А за тоа всушност и се водат преговорите. Не може само за Македонија „ексклузивно“ да се толкува терминот ерга омнес, спротивно на меѓународното право“, одговори Лилјана Поповска, претседателката на ДОМ, на новинарско прашање во однос на пишувањата на грчките медиуми дека се договара промена на уставното име на Република Македонија.

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета