DEMO ELDORADO NEW 01

ДОМ ги охрабрува граѓаните да ја продолжат борбата со референдуми во Валандово, Босилово, Ново Село и во сите други општини каде што се започнати или планирани рудници, опасни за нивното здравје и животната средина.

 

Вољата на граѓаните мора да биде испочитувана, заедно со нивното ПРАВО НА ЗДРАВ ЖИВОТ! На тоа не обврзуваат нашиот Устав и закони, но и Архуската конвенција за правото на граѓаните да бидат информирани и да одлучуваат за се што е поврзано со животната средина. Ова е обврзувачки меѓународен документ, чиј потписник е и Република Македонија.

Штетните концесии за рудниците може да се раскинат, врз основа на неисполнување на делови од договорот од страна на концесионерите. Основи за раскинување има и во редица други документи, поднесени до различни министерства, а кои содржат неточни или нецелосни податоци. Во било кој од овие случаи, таквите „странски концесионери“ треба уште и оштета да и платат на нашата држава.

Загадувањето од рудниците е специфична и стручна тема за која не се, ниту се очекува да бидат стручни избраните советници, градоначалници или министри. Но во земјава има стручни лица и ДОМ ќе отвори серија стручни дебати на оваа тема, за која побаравме помош и од нашите сестрински партии од Европските Зелени.

Не смее да се дозволи трајно труење и уништување на животната средина во половина Македонија, имајќи предвид дека површината предвидена за овие опасни „рудници на смртта“ изнесува околу 10.000 км2 од вкупно 25.000 км2 на нашата земја!

 

 

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Лилјана Поповска  e-mail: liljana4@t-home.mk
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Портпаролка: Маја Морачанин 

Социјални медиуми

Анкета