Прес конференции

ДОМ: Има спас за тутунот - со знаење до биогориво и храна

DOM zname

Деновиве со право се крена узбуна за препораките од Рамковната конвенција за контрола на тутунот, кои бараат намалување на површините и прекин на субвенциите. За Македонија е тоа неприфатливо и во овој момент би било самоубиствено, зашто над 40.000 семејства живеат од тутун, а тој е меѓу најважните извозни производи.

Повеќе...

ДОМ: Мерки за побрзо постигнување енергетска ефикасност и пониски сметки за струја

DOM zname

Од ДОМ изразуваме задоволство што Владата активно работи на зголемување на енергетската ефикасност, особено поради тоа што ова беше еден од прифатените приоритети за нашиот коалициски настап во 2011. И тогаш и сега, тврдиме дека зголемената енергетска ефикасност значи подобар квалитет на живот и пониски сметки за струја за граѓаните, а истовремено отворање нови зелени работни места и помалку потрошена енергија за државата.

Повеќе...

Зелен автобуски билет за зелено Скопје

DOM zname

Маглата и смогот ги нема но високите концентрации на загаденост на воздухот во Скопје остануваат. Затоа ДОМ ја продолжува акцијата во којаапелира до граѓаните повеќе да користат автобуски превоз како една од мерките за намалување на загадувањето на воздухот. ДОМ во меѓувреме ќе достави барање до Градоначалникот на Скопје и Советот на градот за воведување на повластени дневни билети од 60 денари, како и викенд семејни билети по цена од 250 денари.

Повеќе...

ДОМ за „Посилен глас на младите и жените во политичките партии“

DOM zname

Извршниот одбор на ДОМ во целост ја поддржува иницијативата на МОДОМ за „Посилен глас на политичките подмладоци“. Ова е во согласност со зелените вредности за почитување на различните мислења и давање простор за нови и прогресивни идеи што ги носат младите.

Повеќе...

ДОМ Тетово бара посериозен пристап кон аеро- загадувањето во градот

DOM zname

ДОМ бара редовно вршење контроли на фабриките, редуцирање на сообраќајот и решавање на проблемот со претоварната станица во Тетово.

Целосно прес- конференцијата погледнете ја на следниот линк ДОМ Тетово бара посериозен пристап кон аеро- загадувањето во градот . 

ДОМ предлага зелени дневни и семејни билети за градскиот превоз како мерка за почисто Скопје

DOM zname

Концентрацијата на загадување со која што се соочи Скопје во изминативе неколку недели и понатаму е многу висока. Најавите на метеоролозите дека временските услови ќе помогнат за загадувањето да се намали останува сепак во сферата на претпоставки и потребни се допонителни мерки од страна на институциите во Град Скопје и Јавните Претпријатија, а исто така и многу повисока свест на граѓаните на Скопје.

Повеќе...

Загадувањето има многу лица

Lile press gradonacalnicki

ДОМ повикува на заедничка акција против загадувањето на воздухот во Скопје - на институциите на национално и локално ниво, но и на граѓаните. Заедничката акција е неопходна, зашто загадувањето има многу лица: најголемо е од индустриските капацитети кои не работат според еколошки стандарди, но и од транспортот, градежништвото и греењето како на колективните, така и на индивидуалните објекти.

Повеќе...

ДОМ бара итни мерки за загадувањето во Скопје

DOM Itni merki za namaluvanje na zagaduvanjeto vo Skopje Maja Morachanin Toni Ristov

Од ДОМ изразуваме голема загриженост поради загадувањето на амбиенталниот воздух во Скопје. Високата концентрација штетни супстанци (сулфурни и азотни оксиди, јаглерод моноксид, озон, олово, бензен), како и  суспендирани честички (ПМ10 и ПМ 2,5) во одредени делови од градот достигнаа и до 14 пати повисоки вредности од дозволените. Причинители на ова се и правни и физички лица, што доведе до загрозување на човековото здравје и медицински интервенции.

Повеќе...

ДОМ бара да се забрани употребата на пиротехнички средства

DOM zname

Во пресрет на новогодишните и божиќните празници ДОМ бара да се забрани употребата на пиротехнички средства кои се дел од новогодишната празнична прослава особени на јавните места, бидејќи со нив се врши дополнително енормно загадување на воздухот со чад и прашина кои го загрозуваат здравјето на граѓаните како и непотребни издатоци на големи финансиски средства за тоа.

Повеќе...

Потпишан меморандум за развој на туризмот во Македонија

DOM zname

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот и Проектот за УСАИД за експанзија на мали бизниси денеска потпишаа меморандум за соработка со цел развој на активниот туризам во Македонија кој вклучува еко, културен, спортски, селски и вински туризам. 

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета