Прес конференции

ДОМ: кој ги труе Скопјани среде лето?

Maja Morachanin 25.07.2015 Press

ДОМ јавно ги прашува надлежните институции, а пред се инспекторатите за животна средина, дали знаат кој ги труе Скопјани среде лето и зошто не си ги вршат своите обврски?

Повеќе...

ДОМ со барања до работната група за преговори

Lile Toni Maja Hrista

Интегрален текст од прес конференцијата

ДОМ го поздрави договорот за разрешување на политичката криза во Македонија, но смета дека за негова успешна имплементација е потребна транспарентност и вклучување на повеќе партии, невладини организации и пошироката демократска јавност. Доколку се остави за суштинските прашања во земјата да одлучуваат само два пати по две партии, ќе се даде легитимитет на бипартиски и бинационален принцип, кој е и дел од причините за кризата, што ќе предизвика уште поголема поделеност на македонското општество.

Повеќе...

Општинската организација на ДОМ од Ѓорче Петров бара изградба на мали паркови во општината

Robert Naumoski

Интегрален текст од прес конференцијата

Од суштинко значење за квалитетот на живот во секое населено место е постоењето на зелени површини.

Во изминатиот неколкугодишен период, од локалната власт не забележавме ни најмала иницијатива за да се подобри состојбата со зеленилото. На неколку пати, преку Советот на општината, во кој партиципираме, поднесовме барања за изградба на мали паркови и парк за миленичиња, но не наидовме на разбирање. Затоа повторно, сега и јавно, најавуваме дека до Градоначалниокот и до Советот на општината ќе поднесеме барање за изградба на неколку мали паркови, со соодветна урбана инфраструктура, во сите урбани и рурални заедници на општината, како и изградба на парк за миленичиња.

Повеќе...

ДОМ: Да сопре насилството врз шумите!

nasilstvo shumi pres konferencija

Од ДОМ сме згрозени од насилството што се врши врз шумските предели ширум Македонија, а за што сме сведоци деновиве, среде жешкото лето и жешката политичка ситуација!

Повеќе...

Реакција на ДОМ по повод сечата на тополите кај Сити Мол

DOM zname

ДОМ искажува незадоволсто и бара објаснување од ЈП Паркови и зеленило и од Град Скопје за сечата на тополите спроти Трговскиот Центар City Mall, во општина Карпош, со што се предизвика  деградација на  урбаната животна средина на овој простор. Овие тополи, беа во одлична состојба и нема никакво оправдување постапката која беше спроведена денеска.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета