Прес конференции

ДОМ: Да се намали употребата на дизелот, а не акцизата!

2. ДОМ прес 25.04.2018 фотографија

ДОМ е категорично против најавеното барање на опозицијата за намалување на акцизата на дизел горивата. Зголемувањето на акцизата за 3 денари, воведено годинава, претставува добар метод на дестимулација на употребата на дизел горивата, што е еколошка мерка.  Дизел горивата се меѓу најштетните загадувачи на воздухот, поради што намалувањето на нивната употреба води кон намалување на аерозагадувањето.

Повеќе...

ДОМ: Усогласување на урбанистичките закони со Законот за зеленило

lile maja 2

По донесувањето на Законот за урбано зеленило, треба да се направи усогласување на урбанистичките закони со него, во рок од 6 месеци од денот на влегување во сила на законот. Заради забрзување на постапката, ќе бидат подготвени измени во консултација со Министерството за транспорт и врски, како и со колегите од коалицијата.

Во Законот за просторно и урбанистичко планирање потребни се измени во делот на планирање и носење плански документации, каде треба да се вгради обврската за 25 м2 зеленило по жител на ниво на град во Генералните урбанистички планови и најмалку 20% зеленило на градежна парцела во целата останата планска документација.

Во Законот за градење, пак, треба да се вгради обврската за постапување според „зазеленета“ планска документација - од добивањето дозвола за градба, преку надзорот на изведбата, до пуштање во употреба на објектите.

Повеќе...

ДОМ: Подготвен е законот за забрана на цијаниди и сулфурна киселина во рудниците

pres 18.12.2017 1

Измената и дополната на Законот за минерални суровини се предлага заради долгорочна заштита на животната средина и здравјето на населението кое живее во близина на рудници кои работат со технологии што користат опасни супстанци. Со оглед на димензиите на нашата земја, како и на фактот дека еко-системот е една целина, опасноста им се заканува на сите граѓани на Република Македонија, но и на поширокиот регион, трансгранично.

Повеќе...

ДОМ: Следни чекори во борбата против загадувањето од рудниците

press 19.09.2017

Претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска, на денешната прес конференција го изнесе предлогот на ДОМ за следни чекори во врска со рудниците за злато и бакар.

ДОМ смета дека по серијата референдуми против отворање рудници за злато и бакар во југоисточна Македонија, време е Владата да направи решителни чекори во борбата против загадувањето од рудниците.

Охрабрува поддршката што и ја даде премиерот Зоран Заев на делегацијата од Европските Зелени, предводена од претседателот Рајнхард Бутикофер, при нивната неодамнешна посета. На средбата беше изразена спремност за преиспитувањето на регуларноста на дадените концесии за рудниците, во интерес на здравјето на граѓаните.

Затоа му се обраќаме на Премиерот со писмено барање за одржување тематска седница на Владата на Република Македонија за рудничките концесии, пред одржување на локалните избори.

Повеќе...

ДОМ: СТОП за отворање нов рудник на смртта, Боров Дол, помеѓу Штип, Радовиш и Конче

Lile press

ДОМ ја информира јавноста дека се спрема отворање нов рудник на смртта, Боров Дол, помеѓу Штип, Радовиш и Конче. Тоа треба да биде уште еден површински коп за бакарна руда, која би се лужела со сулфурна киселина директно во отворен базен на планината.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета