Интервјуа

Радикални структури ја посакуваат 2001 со поинаква разрешница

lile

Интервју за Пресс 24

Пратеничкта на ДОМ, Лилјана Поповска во саботното интервју за Прес24 вели дека граѓаните сакаат мирна и просперитетна држава, но некои радикални кругови во земјава има обиди да се врати 2001, овојпат со конечна и поинаква "разрешница".

Повеќе...

Да се избориме за свет на еднакви можности за жените и мажите

LPMariliInrevju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реалативно мал е бројот на жени, кои во изминатиот период биле предлагани за градоначалници, што покажува два проблема: слабата поддршка во партиите и неотстапување позиции кои се вистински моќни; како и немањето доволно средства кај жените за самостојно покривање на изборната кампања. Како резултат на ова, досега сме имале најмногу по три градоначалнички во еден мандат, за да се сведеме на апсолутна нула во последниов мандат. Суштината е да се избориме за свет на еднакви можности за жените и мажите, секој да може да напредува според своите способности и капацитет, жените да придонесат за развој на светот со целиот свој капацитет, да се реализираат себеси и да направиме поправично и похармонично општество.

Повеќе...

Интервју Лилјана Поповска: Политичката состојба во Македонија е зовриена

LPRadioIlinden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Од срце на сите наши Македонци им посакувам да не се делат, ниту по партиска линија, ниту по место на живеење, или по вера. Ако се Македонци треба да бидат сплотени и така да бидеме јако лоби каде и да се наоѓаме. Ние како влада како држава направивме одлични услови за инвестирање во Македонија. Кај нас доаѓаат туѓинци да инвестираат зошто тогаш тоа да не го прават Македонците. Ако не друго, барем нека дојдат туристички да ја посетат државава и да се потсетат на местото од каде им се корените, вака вели Лилјана Поповска претседателката на  ДОМ во интервјуто за Радио Илинден.

Повеќе...

„Ин” е активниот туризам!

Jordan_Trajkov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Правиме промоција која е таргетирана и кон бизнисите. Се обидуваме да најдеме туроператори од Германија кои би работеле со нашите. Поточно, да се поврзат нашите агенции кои се занимаваат со инкаминг туризам, со германските туроператори  кои работат ауткаминг”.

Повеќе...

Влезот во ЕУ и НАТО е стратешка определба на Македонија

Liljana_Popovska_-_Javnost

Интервју на претседателата Лилјана Поповска за битолскиот весниик „Јавност“ 

За Лилјана Поповска, претседател на политичката партија Демократска обнова на Македонија, нема дилема дека влезот во ЕУ и НАТО е една од стратешките определби на Македонија, пат по кој се движи и регионот во кој живееме. На тој пат партијата ДОМ останува доследна, како и на партнерство со граѓаните во подигнување на еколошката свест и исполнување на определбите на “зелената” партија, чија цел е почиста и поздрава животна средина со концепт за одржлив развој на Македонија.

Повеќе...

Од споредни правам главни теми

Интервју на претседателката Лилјана Поповска за веб порталот „Журнал“

Zurnal_Liljana_Popovska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Спорот со името ќе мора да заврши со некаква разрешница. Но, не секоја разрешница претставува решение. Сигурно не би било решение евентуалното изнудено прифаќање на сегашниот пакет барања за промена на името за надворешна и внатрешна употреба, забрана на употребата на придавката "македонски" и промена на историјата! Таква разрешница би била влез во нова дестабилизација на Балканот, покрај огромната неправда што би ја доживеал македонскиот народ и држава. Рационално решение би била двојната формула што ја имавме како наша позиција со години (Грција да ни се обраќа со име прифатливо за нас). Во моментов, решение со најмала штета за државата би било доследното спроведување на привремената спогодба на ОН, а тоа е именување на земјава во рамките на ОН на начин што нема да го засегне нашиот идентитет и дигнитет. Иако, лично како човек, не можам да замислам таква состојба, затоа што сево ова е спротивно на конвенциите на ОН за човекови права, самоидентификување итн.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета