Интервјуа

Со децении имаме лабораторија за борба со аерозагадувањето, но не сме ја акредитирале

 

Иако постои повеќе уште од 1980 година, Централната лабораторија во составот на Министерството за животна средина нема статус на акредитирана национална лабораторија.

Централната лабораторија за животна средина, која е постара од самото Министерство, наследена од некогашната Железарница е организационо поставена во Секторот за животна средина во Управата за животна средина како орган во состав на МЖСПП и, според својата поставеност и опременост би требала да биде во функција првенствено на работењето на Државниот инспекторат за животна средина, опслужувајќи го со анализи на примероци земени од терен и утврдување на извори на загадување.

ana

Повеќе...

Интервју на „Лидер“ со Лилјана Поповска: Македонија не е Индија, загадувањето може да се реши!

За да не биде Македонија гасна комора потребни се сериозни буџетски суми за еколошка трансформација, вели пратеничката и гласниот борец за ,,зелена опција”, Лилјана Поповска во неделното интервју за Лидер.

„Не можеме да бидеме задоволни од резултатите, потребно е многу повеќе“, вели Поповска во интевјуто во кое говори на актуелната тема ,,загадувањето”, како државата треба да се справи со него, а нуди и детелни  системски решенија.

Политичарите успеаа да го стават во втор план овој тивок ,,убиец” и да се фокусираат на меѓународната политика, токму затоа Поповска тврди дека во пракса третманот на екологијата е сеуште зад врата, зошто владините проекти се мерат според одвоените средства. За работата на Министерството за животна средина и министерот Садула Дураки вели- Ако некому не му лежи темата, зошто си ја мачи душата?

Лилјана Поповска е актуелна пратеничка, години наназад беше во коалција со ВМРО-ДПМЕ, а сега ја поддржува владата на Зоран Заев. Поповска беше долгогодишен претседател на ДОМ, партија со јасно профилирана зелена опција, полноправна членка на Европските Зелени.

popovska 1

Повеќе...

Интервју со доцент д-р Ана Угринска од ДОМ, директорка на ПЕТ Институтот: Современа дијагностика за болните од рак

Ana Ugrinska na rabotno mesto

Доцент д-р Ана Угринска, специјалист по нуклеарна медицина и наставник на Медицинскиот факултет во Скопје по патофизиологија и нуклеарна медицина, од пред шест месеци е назначена за директор на Универзитетскиот институт за позитронско-емисиона томографија (ПЕТ – Институт) и е посветена на  унапредувањето на дијагностичкиот пристап во полза на болните со малигни заболувања  и на унапредување на нуклеарната медицина кај нас

Повеќе...

Потпретседателот на ДОМ, Мирослав Богдановски: Ќе ги ловиме дивите откупувачи на суровини, заради нив се палат кабли и отпад

Miroslav Bogdanovski Intervju Meta

Шест месеци откако директно од Државниот инспекторат за животна средина дојде на чело на Градскиот инспекторат, се чувствува раздвижување посебно кога се работи за инспекции на помалите загадувачи. Со првиот човек на Градскиот инспекторат, Мирослав Богдановски, зборуваме за предизвиците, за алатките во борба против загадувачите, за социјалната димензија на загадувањето.

Повеќе...

Интервју со Маја Морачанин, претседателка на ДОМ: Не е време за предвремени избори

Maja Moracanin Nezavisen 1

Маја Морачанин е пратеничка во македонскиот парламент, а минатата година дојде на чело на ДОМ, единствената зелена партија во нашата земја. Спроти претседателските избори, Морачанин во интервју за „Независен весник“ порачува дека новиот претседател треба да биде личност што ќе ги обединува граѓаните, како и дека Македонија заслужува да добие и жена на оваа позиција. Како припадник на зелените, таа е убедена дека иднината на планетата и човештвото е во зелените политики. Македонија мора многу повеќе да вложува во заштитата на животната средина и борбата со климатските промени.

Повеќе...

Маја Морачанин: Довербата ќе ја вратиме со квалитетни мерки и со транспарентност

Maja Zelen Kostum

Има ли Владата искрена намера да се справува со загадувањето на воздухот?

– Оваа Влада, за прв пат во Република Македонија, намалувањето на аерозагадувањето го постави како стратешки приоритет на Владата и донесе Програма за намалување на аерозагадувањето. Со тоа покажа јасна политичка воља за справување со загадувањето на воздухот. За ДОМ е значајно што најголем број мерки кои ние како зелена партија и еколошките невладини организации и иницијативи ги предлагаа, се опфатени во Програмата. Се повикуваат на финската студија иако таа е направена од само една позадинска мерна станица во Карпош и резултатите не може да бидат релевантни за цело Скопје.

Повеќе...

Интервју со Љупчо Јаневски од ДОМ, директор на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот꞉ Руралниот туризам ќе ни донесе повеќе туристи

ljupco1 1

Со што Македонија може да биде атрактивна и што интересно, посебно, необично можеме да им го понудиме на туристите за да дојдат да ја посетат нашата земја?

Примарни и најатрактивни туристички дестинации се Охрид и Скопје. Овие два региона нудат различни туристички содржини параглајдеринг, нуркање, алпинизам, кајакартсво, уживање во кулинарски специјалитети, прошетки, посета на музеи, шопинг…. Но, во последно време се повеќе се посетени националните паркови, винските региони, руралните предели и села со автентична македонска архитектура.

Повеќе...

Маја Морачанин: Девијантните и криминогени појави кај младите се резултат на состојбите во општеството

Една од најгорливите теми, за која малкумина имаат храброст да говорат е насилството врз жените и воопшто принуденоста на жените се уште да бидат во потчинета положба во однос на мажите. Македонија неодамна ја ратификуваше Истанбулската Конвенцијата која ги осудува сите форми на насилство врз жените и домашното насилство. Пратеничката, наедно и претседателка на Форумот на жени на ДОМ, Маја Морачанин за ЈанакиЗнае го изнесе својот став на оваа тема, која е една од врвните приоритети на оваа партија. Пратеничката Морачанин смета дека со поголема ажурност на полицијата, обвинителството и судството, како и потребата од превентивни активности, особено во воспитно-образовниот процес и медиумите, значително ќе се сузбие овој проблем од кој произлегува дека децата се најголемите жртви.

MAJA MORACANIN slika

Повеќе...

Мирослав Богдановски од ДОМ е новиот раководител на секторот Инспекторат на Град Скопје

Итни реформи на градскиот Инспекторат за поголема ефикасност, негова транспарентност и достапност до граѓаните за тој да биде вистинска алатка преку која граѓаните ќе можат да ги остварат своите права - се само дел од суштинските предизвици што пред себе си ги поставува новиот раководител на Секторот Инспекторат на Град Скопје, Мирослав Богдановски. На оваа позиција Богдановски доаѓа од Агенцијата за просторно планирање, каде што работел 10 години, а една година бил и директор на Државниот инспекторат за животна средина. Богдановски е магистер по економски науки и долгогодишен активист за заштита на животната средина, активно вклучен во неколку здруженија и иницијативи со искрена желба и амбиција да придонесува за одржлив развој и почиста и поздрава околина.

miroslav bogdanovski 1

Повеќе...

ПОПОВСКА: Жените знаат да ги надминат разликите и да соработуваат

Lile samo vistina3a

Претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска, учествувајќи на телевизиска дебата, истакна дека во нашата земја е постигнато видливо зголемување на бројот на жени во Собранието и во локалните совети, од 6 на 34,2%. Но, како што рече Поповска, се уште жените не се доволно застапени во извршната власт и на тој план треба уште да се работи и да се дојде до нивото што го имаат некои европски земји, особено скандинавските. „Треба да има повеќе министерки и градоначалнички, но мажите тешко ја отстапуваат извршната власт, зашто носи голема моќ.“

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета