Интервјуа

Интервју со Љупчо Јаневски од ДОМ во емисија И што сега на МРТ

Ljupco Janveski

Подигнати чартери за оваа сезона Измир-Скопје, Македонија земја партнер на саемот за туризам во Загреб Place2Go во 2019. 
Во најава линија Загреб- Охрид за 2020 и зголемен капацитет за Загреб-Скопје за 2019 година од Croatia Airline. 
За прв пат Македонија,Србија и Црна Гора на саемот ITB ASIA во Сингапур ќе се престават како една балканска дестинација. 

Повеќе...

Поповска: Некого го чешаат рацете за иловичкото злато

На темата рудници и нивна здрава алтернатива, како и за битката на струмичките екологисти против рудникот Иловица, „Мета“ разговараше со пратеничката на ДОМ, Лилјана Поповска.

popovska9 860x680

Повеќе...

ДОМ останува ДОМ–Демократска обнова на Македонија

Liljana Popovska crveno palto

Промена на име на партија? НЕ, нема таква обврска. Според Договорот секоја држава си ги користи Македонија и македонски, имајќи ја на ум својата територија. Приватните ентитети си ја користат придавката македонски, а тоа важи и за партиите и невладините, кои се дел од граѓанското општество. Апсурдно е да се исфрли М од ДОМ, зашто ќе се изгуби акронимот, кој значи „дом“ во смисла на државата и Планетата Земја, за кои како зелена партија треба да се грижиме. Земјата како наш дом е дел од еколошката идеологија!

Повеќе...

Со децении имаме лабораторија за борба со аерозагадувањето, но не сме ја акредитирале

 

Иако постои повеќе уште од 1980 година, Централната лабораторија во составот на Министерството за животна средина нема статус на акредитирана национална лабораторија.

Централната лабораторија за животна средина, која е постара од самото Министерство, наследена од некогашната Железарница е организационо поставена во Секторот за животна средина во Управата за животна средина како орган во состав на МЖСПП и, според својата поставеност и опременост би требала да биде во функција првенствено на работењето на Државниот инспекторат за животна средина, опслужувајќи го со анализи на примероци земени од терен и утврдување на извори на загадување.

ana

Повеќе...

Интервју на „Лидер“ со Лилјана Поповска: Македонија не е Индија, загадувањето може да се реши!

За да не биде Македонија гасна комора потребни се сериозни буџетски суми за еколошка трансформација, вели пратеничката и гласниот борец за ,,зелена опција”, Лилјана Поповска во неделното интервју за Лидер.

„Не можеме да бидеме задоволни од резултатите, потребно е многу повеќе“, вели Поповска во интевјуто во кое говори на актуелната тема ,,загадувањето”, како државата треба да се справи со него, а нуди и детелни  системски решенија.

Политичарите успеаа да го стават во втор план овој тивок ,,убиец” и да се фокусираат на меѓународната политика, токму затоа Поповска тврди дека во пракса третманот на екологијата е сеуште зад врата, зошто владините проекти се мерат според одвоените средства. За работата на Министерството за животна средина и министерот Садула Дураки вели- Ако некому не му лежи темата, зошто си ја мачи душата?

Лилјана Поповска е актуелна пратеничка, години наназад беше во коалција со ВМРО-ДПМЕ, а сега ја поддржува владата на Зоран Заев. Поповска беше долгогодишен претседател на ДОМ, партија со јасно профилирана зелена опција, полноправна членка на Европските Зелени.

popovska 1

Повеќе...

Интервју со доцент д-р Ана Угринска од ДОМ, директорка на ПЕТ Институтот: Современа дијагностика за болните од рак

Ana Ugrinska na rabotno mesto

Доцент д-р Ана Угринска, специјалист по нуклеарна медицина и наставник на Медицинскиот факултет во Скопје по патофизиологија и нуклеарна медицина, од пред шест месеци е назначена за директор на Универзитетскиот институт за позитронско-емисиона томографија (ПЕТ – Институт) и е посветена на  унапредувањето на дијагностичкиот пристап во полза на болните со малигни заболувања  и на унапредување на нуклеарната медицина кај нас

Повеќе...

Потпретседателот на ДОМ, Мирослав Богдановски: Ќе ги ловиме дивите откупувачи на суровини, заради нив се палат кабли и отпад

Miroslav Bogdanovski Intervju Meta

Шест месеци откако директно од Државниот инспекторат за животна средина дојде на чело на Градскиот инспекторат, се чувствува раздвижување посебно кога се работи за инспекции на помалите загадувачи. Со првиот човек на Градскиот инспекторат, Мирослав Богдановски, зборуваме за предизвиците, за алатките во борба против загадувачите, за социјалната димензија на загадувањето.

Повеќе...

Интервју со Маја Морачанин, претседателка на ДОМ: Не е време за предвремени избори

Maja Moracanin Nezavisen 1

Маја Морачанин е пратеничка во македонскиот парламент, а минатата година дојде на чело на ДОМ, единствената зелена партија во нашата земја. Спроти претседателските избори, Морачанин во интервју за „Независен весник“ порачува дека новиот претседател треба да биде личност што ќе ги обединува граѓаните, како и дека Македонија заслужува да добие и жена на оваа позиција. Како припадник на зелените, таа е убедена дека иднината на планетата и човештвото е во зелените политики. Македонија мора многу повеќе да вложува во заштитата на животната средина и борбата со климатските промени.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета