Активности

Зелените младински работни места- приоритет за идните градоначалници

DSC06956

Европските млади зелени, Младинската организација на Демократска обнова на Македонија (МОДОМ) И Движењето на екологисти на Македонија (ДЕМ)во периодот од 15-ти до 20-ти јануари во Стење, Ресен одржаа регионален состанок на тема „Младинска невработеност и зелени работни места“.МОДОМ беше домаќин на овој состанок.

Повеќе...

Можностите за вработување на младите во органското земјоделство

DSCN4255

Проектите како овој ги инспирираат и мотивираат младите да најдат решенија за сложените секојдневни проблеми со кои се соочуваат преку младински активизам и креирање на можности за отворање на зелени работни места и развој на зелената економија.

Повеќе...

Избрано новото раководство и програма на МОДОМ

530527 10151194432399023 1385802995 n

Денес, на ден 02.12.2012 година (недела), со почеток во 12 часотво Салата на советот на Општина Кисела Вода се одржа Изборно собрание на Младинската организација на Демократската обнова на Македонија (МОДОМ).

Повеќе...

ДОМ бара повеќе велосипеди со велосипедски патеки и бесплатен јавен превоз за студентите

DOM bara Velosipedski pateki i besplaten prevoz za studenti

 

 

 

 

 

 

ДОМ како зелена партија му предлага на Градот Скопје натамошна разработка на сообраќајниот концепт во функција на развој на зелениот транспорт и поголема мобилност на студентите. На прес конференцијата присуствуваа и советничката од општина Кисела Вода, Дивна Видиниќ и претставникот на МОДОМ, Баже Јосифовски.ДОМ бара: Повеќе велосипеди со велосипедски патеки, што би значело подобрување на постоечките и изградба и обележување на нови велосипедски патеки; зголемување на бројот на велосипеди и станици за изнајмување; слободно возење во првите 30 минути, слично на Париз. Бесплатен превоз за студентите со јавниот транспорт во работните денови и Поевтинување на зонското паркирање и негово фокусирање на централното градско подрачје, со оставање слободен простор за паркирање на жителите во населбите - рече портпаролот и советник во општина Ѓорче Петров Тони Ритов.

Повеќе...

Младите како промотори на зелената идеологија

MODOM-Seminar-Mavrovo

 

 

 

 

 

 

 

МОДОМ и Мрежата за Сооработка и Развој на Источна Европа во Маврово одржаа дводневен семинар. На  овој тренинг земаа учество  над 100 учесници  од  МОДОМ. Младите активисти од  сите  делови  на  нашата  земја   го  споделија  своето  искуство во промовирањето  на  зелените  идеи на  локално  и  регионално  ниво, зборувајќи за  зелените  вредности.

Повеќе...

Денот на планетата Земја одржан под мотото „Да ги одбраниме парковите“

Da gi odbranime parkovite 9

Носење закон за зеленило, изработка на Зелен катастар на градот, како и носење закон за Градски архитект се трите конкретни заложби кои беа истакнати на манифестацијата на ДОМ „Да ги одбраниме парковите“, по повод Светскиот Ден на планетата Земја.

Повеќе...

Во природата нема награди и казни, има само последици

KZS_I_MODOM_1

 

 

 

 

 

 

 

ДОМ останува на првата линија на фронтот за заштита на животната средина. Затоа што ние знаеме дека „во природата нема награди и казни, има само последици“. Заштитата на животната средина бара одговорност и посветеност од сите: од граѓаните, од институциите и од деловните субјекти.Во Македонија во последнава година се случи револуција на граѓанската еколошка свест во Велес и Неготино. Сепак еколошките проблеми се сеуште големи и бројни.

Повеќе...

МОДОМ стана членка на Европските млади зелени

MODOM Pres konferencija

Младинската Организација на Демократската обнова на Македонија- МОДОМ, по шестгодишно активно работење на младинската, ·политичката сцена во Република Македонија го постигна првиот успех на меѓународен план. Имено МОДОМ под уставното име Република Македонија беше примен за членка ·во мрежата од 26 младински организации – ЦДН (Мрежа за соработка и развој на Источна Европа), ·за време на Третото годишно собрание на ЦДН, кое се одржа од 16-18 Март 2012 во Киев, Украина.

Повеќе...

Изборно собрание на МОДОМ

DOM zname

На 03.07.2008 г., во присуство на претседателката Лилјана Поповска членови на  партиското раководство и гости од подмладоците на политичките партии, се одржа првото изборно собрание на Младинската организација на Демократската обнова на Македонија (МОДОМ), на кое беше избрано ново раководство и конституиран ЦО на МОДОМ.Поздравно обраќање пред МОДОМ имаше претседателката Поповска.За претседател на МОДОМ е избран Џунејт Мусаи од Гостивар. Новиот претседател на МОДОМ по повод изборот во својот говор истакна:

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета