Активности

МОДОМ на најголемиот Европски младински настан 2016

EPvisitEYE2016

Милан Николовски од МОДОМ учествуваше на второто издание на Европскиот младински настан (EYE2016) што се одвиваше во Европскиот парламент во Стразбур на 20-21 мај со мотото "Заедно можеме да направиме промена".

Повеќе...

МОДОМ СО МЛАДИТЕ ЕВРОПСКИ ЗЕЛЕНИ ПО БАЛКАНСКАТА РУТА

FB IMG 1459001633182

Претставниците на МОДОМ, Милан Николовски и Симона Сарделиќ, се дел од кампањата на Федерацијата на млади европски Зелен за заштита на правата на мигрантите со наслов #overthefortress (#прекутврдината). Целта на оваа кампања е да се документираат предизвиците и опасностите со кои се соочуваат бегалците одејќи по таканаречената Балканска рута. Кампањата се состои од два дела, првиот дел кој започна од 25 - 29 март кога е предвидена посета на бегалскиот камп во Идомени на грчко-македонската граница. Вториот дел од кампањата ќе се одвива на италијанско-австриската граница, на 3 април 2016 година каде преку мирен протест младите зелени од цела Европа ќе побараат отварање на европските граници.

Повеќе...

MOДОМ: Исклучи се и вклучи се!

Logo Modom final

Апелираме до граѓаните на Република Македонија денес, 19 мај, во периодот од 20:30 до 21:30 часот, да ги исклучат сите светилки и електрични апарати, во своите домови и на тој начин да се вклучат во одбележување на најголемата светска акција за заштита на планетата земја и животната средина , како и охрабрување на глобалната заедница за споделување можности и предизвици за создавање на одржлив свет.

Повеќе...

МОДОМ потсетува на катастрофата од Фукушима

Fuk cover

МОДОМ се придружува кон одбележување на 5-годишнината од нуклеарната катастрофа во Фукушима, преку повик до Европа за поголемо инвестирање во зелената енегија наместо во градење на нуклеарни централи. Федерацијата на млади европски зелени  преку СООПШТЕНИЕ заедно со уште 13 свои организации членки, меѓу кои и МОДОМ, ја изразија својата загриженост околу моменталната состојба во Фукушима и можните последици во иднина.

Повеќе...

МОДОМ ПОВТОРНО СО СВОЈ ПРЕТСТАВНИК ВО ИЗВРШНИОТ ОДБОР НА ЦДН

milan nikolovski

Членот на претседателството на МОДОМ, Милан Николовски е избран за член на Извршниот одбор на Мрежата за соработка и развој на Источна Европа,за време на Генералното собрание кое се одржа во Скопје од 25 до 28 февруари.

Повеќе од 40 делегати од организациите членки, партнерските организации и гости од 40 земји одлучуваа за новиот состав на Извршниот одбор, прием на нови организации-членки како и за Планот на активности за тековната 2016 година.

Покрај преставникот на МОДОМ во новиот состав на Извршниот одбор беа изгласани и преставници на Зелените од  Грузија, Швајцарија, Украина и Азербејџан, а ЦДН стана побогата со една членка, НВО од Ерменија “Партнерство за зелен развој”, (Partnership for green development) со статус на партнер организација.

grupna cdn 2016

Во текот на вчерашниот ден учесниците ја поддржаа акцијата на Федерацијата на младите европски Зелени “#безбедни премини(#safepassege) и изразија поддршка на правата на мигрантите. Оваа акција истовремено ја организираа членки во земјите ширум Европа.

МОДОМ со дебата на тема: „Очекувањата на младите од претстојните избори во Македонија“

 

cdn modom

Младинската организација на ДОМ (МОДОМ) е домаќин на Генералното собрание, највисокото одлучувачко тело на Мрежата за соработка и развој на Источна Европа (ЦДНЕЕ) на кое ќе присуствуваат делегати од сите организации- членки и се одржува од 25-ти до 28 февруари 2016 година, во Скопје, Македонија.

Повеќе...

MOДОМ заедно со ЦДНЕЕ организира панел дебата на тема „Очекувањата на младите од претстојните избори во Македонија“

POKANA MODOM CDN

Младинската организација на ДОМ (МОДОМ) ќе биде домаќин на Генералното собрание, највисокото одлучувачко тело на Мрежата за соработка и развој на Источна Европа (ЦДНЕЕ) на кое ќе присуствуваат делегати од сите организации- членки, а ќе се одржи од 25-ти до 28 февруари 2016 година, во Скопје, Македонија.

Повеќе...

MОДОМ: Повик за балканска солидарност со бегалците

CDN

МОДОМ се придружува кон повикот за солидарност со бегалците испратен од работната група „Балканска солидарност“ која е дел Мрежата за соработка и развој на Источна Европа (ЦДН). Член од МОДОМ во групата е Милан Николовски кој беше и учесник на конференции за бегалската криза во Тирана и Брисел заедно со членови од подмладоците на Зелените партии и невладини организации од Кипар, Франција, Босна и Херцеговина, Албанија, Хрватска и Србија. Младите луѓе од Зелените преку СООПШТЕНИЕ (линк) ја изразија својата загриженост околу третманот и заштитата на овие луѓе и повикаа на солидарност и хуман однос кон бегалците.

Повеќе...

МОДОМ со поддршка за студентите

MODOM logo1

МОДОМ силно ги поддρжува студентите и студентсκиот пленум и јавно го изρазуваме својот ρеволт пρотив одлуκата на гρадење баρоκни згρади во пρостоρот на УΚИМ!

Повеќе...

МОДОМ домаќин на Генералното собрание на Мрежата за соработка и развој на Источна Европа

MODOM logo

Младинската организација на ДОМ ќе биде домаќин на Генералното собрание, највисокото одучувачко тело на Мрежата за соработка и развој на Источна Европа (ЦДНЕЕ) на кое ќе присуствуваат делегати од сите организации- членки, а ќе се одржи од 25-ти до 28 февруари 2016 година, во Скопје, Македонија.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета