Активности

МОДОМ ПОВТОРНО СО СВОЈ ПРЕТСТАВНИК ВО ИЗВРШНИОТ ОДБОР НА ЦДН

milan nikolovski

Членот на претседателството на МОДОМ, Милан Николовски е избран за член на Извршниот одбор на Мрежата за соработка и развој на Источна Европа,за време на Генералното собрание кое се одржа во Скопје од 25 до 28 февруари.

Повеќе од 40 делегати од организациите членки, партнерските организации и гости од 40 земји одлучуваа за новиот состав на Извршниот одбор, прием на нови организации-членки како и за Планот на активности за тековната 2016 година.

Покрај преставникот на МОДОМ во новиот состав на Извршниот одбор беа изгласани и преставници на Зелените од  Грузија, Швајцарија, Украина и Азербејџан, а ЦДН стана побогата со една членка, НВО од Ерменија “Партнерство за зелен развој”, (Partnership for green development) со статус на партнер организација.

grupna cdn 2016

Во текот на вчерашниот ден учесниците ја поддржаа акцијата на Федерацијата на младите европски Зелени “#безбедни премини(#safepassege) и изразија поддршка на правата на мигрантите. Оваа акција истовремено ја организираа членки во земјите ширум Европа.

МОДОМ со дебата на тема: „Очекувањата на младите од претстојните избори во Македонија“

 

cdn modom

Младинската организација на ДОМ (МОДОМ) е домаќин на Генералното собрание, највисокото одлучувачко тело на Мрежата за соработка и развој на Источна Европа (ЦДНЕЕ) на кое ќе присуствуваат делегати од сите организации- членки и се одржува од 25-ти до 28 февруари 2016 година, во Скопје, Македонија.

Повеќе...

MOДОМ заедно со ЦДНЕЕ организира панел дебата на тема „Очекувањата на младите од претстојните избори во Македонија“

POKANA MODOM CDN

Младинската организација на ДОМ (МОДОМ) ќе биде домаќин на Генералното собрание, највисокото одлучувачко тело на Мрежата за соработка и развој на Источна Европа (ЦДНЕЕ) на кое ќе присуствуваат делегати од сите организации- членки, а ќе се одржи од 25-ти до 28 февруари 2016 година, во Скопје, Македонија.

Повеќе...

MОДОМ: Повик за балканска солидарност со бегалците

CDN

МОДОМ се придружува кон повикот за солидарност со бегалците испратен од работната група „Балканска солидарност“ која е дел Мрежата за соработка и развој на Источна Европа (ЦДН). Член од МОДОМ во групата е Милан Николовски кој беше и учесник на конференции за бегалската криза во Тирана и Брисел заедно со членови од подмладоците на Зелените партии и невладини организации од Кипар, Франција, Босна и Херцеговина, Албанија, Хрватска и Србија. Младите луѓе од Зелените преку СООПШТЕНИЕ (линк) ја изразија својата загриженост околу третманот и заштитата на овие луѓе и повикаа на солидарност и хуман однос кон бегалците.

Зелените ги повикуваат сите граѓани, движења и целокупното граѓанското општество, но пред сеВладите да преземат сериозни чекори согласно развојот на ситуацијата и сите чинители заедно да создадеме похумана атмосфера за бегалците. Барањата се основани на фактичката состојба на бегалците, случаитена користење насилни методи од полицијата, сложените процедури за регистрација, затворените граници и принудни враќања назад во нивните домови, неможноста да им се обезбедат основните услови за престој, здравствената заштита и медицински третман, како и слабата правна поддршка.

МОДОМ како дел од оваа меѓународна мрежа посочува на недоволната информираност и ниската свест за бегалската криза и недоволната подготвеност на институциите во справивањето со овој проблем.

 

МОДОМ со поддршка за студентите

MODOM logo1

МОДОМ силно ги поддρжува студентите и студентсκиот пленум и јавно го изρазуваме својот ρеволт пρотив одлуκата на гρадење баρоκни згρади во пρостоρот на УΚИМ!

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Лилјана Поповска  e-mail: liljana4@t-home.mk
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Портпаролка: Маја Морачанин 

Социјални медиуми

Анкета