Дом

Requirements

 Macedonian English
Prev Next

Поповска го поддржа Законот за видот и висината на казната

17-12-2014 Соопштенија

Поповска го поддржа Законот за видот и висината на казната

Поповска го поддржа Законот за видот и висината на казната за да се овозможи полесен пристап до правдата и поголема доверба во судтвото. Поповска истакна дека предлагањето на овој Закон...

Прочитај повеќе...

Поповска не го поддржа Законот за просторно и урбанистичко планирање

16-12-2014 Соопштенија

Поповска не го поддржа Законот за просторно и урбанистичко планирање

Пратеничката Лилјана Поповска од ДОМ не го поддржа Законот за просторно и урбанистичко планирање поради тоа што има повеќе лоши решенија како на пример: исклучување на јавната дебата со граѓаните...

Прочитај повеќе...

ЦЕНТРАЛНИОТ ОДБОР НА ДОМ ГИ УСВОИ ПРЕДЛОЗИТЕ ЗА ДОКУМЕНТИ И НОВ СОСТАВ НА ОРГАНИТЕ НА ПАРТИЈАТА

14-12-2014 Соопштенија

ЦЕНТРАЛНИОТ ОДБОР НА ДОМ ГИ УСВОИ ПРЕДЛОЗИТЕ ЗА ДОКУМЕНТИ  И НОВ СОСТАВ НА ОРГАНИТЕ НА ПАРТИЈАТА

На денешната последна седница на актуелниот состав на Централниот одбор на ДОМ беа усвоени Предлог извештајот и програмата на ДОМ, како и Предлог составите на органите кои ќе бидат поднесени...

Прочитај повеќе...

Закажан Третиот Конгрес на ДОМ

15-11-2014 Соопштенија

Закажан Третиот Конгрес на ДОМ

На денешниот состанок на Централниот Одбор  на  ДОМ  беше донесена одлука за  свикување  на Третиот Конгрес на ДОМ кој ќе се одржи на  21.12.2014 година со 309 Делегати.

Прочитај повеќе...

ДОМ на одбележувањето на „13 Ноември“

13-11-2014 Соопштенија

ДОМ на одбележувањето на „13 Ноември“

По повод 13 ноември, денот на ослободување на градот Скопје, делегација на ДОМ положи свежо цвеќе пред споменикот на ослободителите на Скопје.

Прочитај повеќе...

Делегација од ДОМ на Собранието на Европските Зелени

09-11-2014 Соопштенија

 Делегација од ДОМ на Собранието на Европските Зелени

На собранието на Европските Зелени што од 7 до 9 ноември се одржува во Истанбул учествува делегација од ДОМ во состав: Лилјана Поповска, претседателка на партијата, Маја Морачанин, претседателка на...

Прочитај повеќе...

ЛИЛЈАНА ПОПОВСКА: ВО ЈУГОХРОМ МОЖЕ ПО ДВЕ ГОДИНИ ДА СИ ГО СОБЕРАТ ЌАРОТ И ДА СИ ЗАМИНАТ

06-11-2014 Интервјуа

ЛИЛЈАНА ПОПОВСКА: ВО ЈУГОХРОМ МОЖЕ ПО ДВЕ ГОДИНИ ДА СИ ГО СОБЕРАТ ЌАРОТ И ДА СИ ЗАМИНАТ

Во Скопје има објекти кои можат да се урнат, да се расчистат, во Париз тоа го применувале, и да се направат паркови, вели во интервју за Инбокс7, пратеничката, Лилјана Поповска....

Прочитај повеќе...

ДОМ: СКОПЈЕ СЕ СПАСИ, ТЕТОВО И БИТОЛА ОСТАНАА ВО СМОГ

03-11-2014 Соопштенија

ДОМ: СКОПЈЕ СЕ СПАСИ, ТЕТОВО И БИТОЛА ОСТАНАА ВО СМОГ

По истекот на продолжениот рок за еколошко прилагодување, може да се каже: добро е што Макстил привремено затвори и Скопје се спаси, ама Тетово и Битола останаа во смог!

Прочитај повеќе...

Како Македонија да биде уште поатрактивна за туристи од земјата и регионот?

30-10-2014 Трибини

Како Македонија да биде уште поатрактивна за туристи од земјата и регионот?

На денешната трибина на ДОМ на тема: ʺКако Македонија да биде поатрактивна за туристите од земјата и регионот?ʺ се дискутираше за неопходните чекори со кои овие туристи ќе го следат...

Прочитај повеќе...

ПОКАНА ЗА ТРИБИНА:Како Македонија да биде уште поатрактивна за туристи од земјата и регионот?

29-10-2014 Трибини

ПОКАНА ЗА ТРИБИНА:Како Македонија да биде уште поатрактивна за туристи од земјата и регионот?

Почитувани, Чест ни е да Ве поканиме на трибината на која ќе говориме за тоа како Македонија дополнително да го зголеми бројот на туристи од земјата и од регионот, за да...

Прочитај повеќе...

ДОМ: УПРАВУВАЊЕТО СО ОТПАД БАРА СЕРИОЗНОСТ ОД ОПШТИНИТЕ

26-10-2014 Прес Конференции

ДОМ: УПРАВУВАЊЕТО СО ОТПАД БАРА СЕРИОЗНОСТ ОД ОПШТИНИТЕ

ДОМ изразува големо разочарување по веста за одбивањето на општините од Југо-источниот регион да го потпишат договорот со најдобриот австриски понудувач во постапката за доделување концесија за управување со отпадот...

Прочитај повеќе...

ДОМ го осудува нападот врз ЛГБТ заедницата

25-10-2014 Соопштенија

ДОМ го осудува нападот врз ЛГБТ заедницата

ДОМ го осудува нападот врз ЛГБТ заедницата што се случи во Старата Чаршија при прославата на две години од отворањто на Инфо Центарот.

Прочитај повеќе...

Шкрлец во Европскиот парламент говореше за заклучoците од Конференцијата на зелените партии во Макед…

24-10-2014 Соопштенија

Шкрлец во Европскиот парламент говореше за заклучoците од Конференцијата на зелените партии во Македонија

Залагање на зелените партии од Југоисточна Европа за одржлива и сигурна иднина без поплави Партиите на зелените од Југоисточна Европа ќе побараат од своите национални влади организација и одржување на регионална...

Прочитај повеќе...

Jавна расправа на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите

22-10-2014 Соопштенија

Jавна расправа на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите

Комисијата за еднакви можности на жените и мажите на Собранието на Република Македонија денеска одржа јавна расправа на тема: Годишен извештај за имплементација на Стратегијата за родова еднаквост за 2013...

Прочитај повеќе...

ДОМ: ДАЛИ Е ИНВЕСТИЦИЈАТА НА ДУПОНТ ЕКОЛОШКА?

20-10-2014 Прес Конференции

ДОМ: ДАЛИ Е ИНВЕСТИЦИЈАТА НА ДУПОНТ ЕКОЛОШКА?

Mногу е важно постапката за инвестицијата на ДуПонт (DuPont) и на Етанол Јуроп Рињуаблс Лимитед (Еthanol Europe Renewables Limited) да се води транспарентно и со целосен мониторинг од јавноста (академска,...

Прочитај повеќе...

ДОМ: БОРБАТА ПРОТИВ ЗАГАДУВАЊЕТО МОРА ДА ПРОДОЛЖИ

17-10-2014 Прес Конференции

ДОМ: БОРБАТА ПРОТИВ ЗАГАДУВАЊЕТО МОРА ДА ПРОДОЛЖИ

Борбата против загадувањето мора да продолжи со серија итни мерки, зашто маглите се спуштија и во градовите станува „опасно дишењето“. ДОМ минатата година предложи мерки кои дел од нив беа...

Прочитај повеќе...

Поповска говореше за климатските промени пред членовите на Студентскиот парламент

10-10-2014 Соопштенија

Поповска говореше за климатските промени пред членовите на Студентскиот парламент

Поповска денес на Факултетот за земјоделски науки и храна се одржа трибина на тема: „Климатските промени, живите организми и ти“ се обрати на покана на членовите на Студентскиот парламент при...

Прочитај повеќе...

ДОМ на регионалната конференција за климатските промени во Црна Гора

10-10-2014 Соопштенија

ДОМ  на регионалната конференција за климатските промени  во Црна Гора

На покана на ОБСЕ - регионална канцеларија Црна Гора, Секретарот за меѓународна соработка на ДОМ, Тони Ристов,  учествуваше на Регионалната конференција "Улогата на цивилниот сектор (медиуми, НВО, почитички партии) во...

Прочитај повеќе...

Интервју со Давор Шкрлец: Следете ја Полска и изградете добри темели за членство во ЕУ

09-10-2014 Интервјуа

Интервју со Давор Шкрлец: Следете ја Полска и изградете добри темели за членство во ЕУ

Од хрватското искуство можам да кажам дека се потребни трпение и упорност и што повеќе да ги искористите механизмите од актуелниот и од идниот статус на земјата. Граѓаните на Македонија...

Прочитај повеќе...

Започна Конференцијата на балканските зелени партии „ЕКОЛОШКА БЕЗБЕДНОСТ ЗА БАЛКАНОТ – СПРЕМЕН ОДГОВ…

04-10-2014 Соопштенија

Започна Конференцијата на балканските зелени партии „ЕКОЛОШКА БЕЗБЕДНОСТ ЗА БАЛКАНОТ – СПРЕМЕН ОДГОВОР ЗА КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ“

Денеска во Скопје беше отворена првата Конференција на балканските зелени партии на тема „Еколошка безбедност за Балканот! – Спремен одговор за климатските промени“, на иницијатива и во организација на ДОМ.

Прочитај повеќе...

Голем интерес за акцијата на ДОМ: „Македонија без ЕЕ-отпад“

03-10-2014 Соопштенија

Голем интерес за акцијата на ДОМ: „Македонија без ЕЕ-отпад“

ДОМ со големо задоволство ја информира јавноста за исклучителниот успех на втората акција „Македонија без ЕЕ-отпад“, која во текот на изминатата недела се одвиваше во 22 општини.

Прочитај повеќе...

ПРОГРАМА ЗА КОНФЕРЕНЦИЈАТА НА БАЛКАНСКИТЕ ЗЕЛЕНИ ПАРТИИ

03-10-2014 Соопштенија

ПРОГРАМА ЗА КОНФЕРЕНЦИЈАТА НА БАЛКАНСКИТЕ ЗЕЛЕНИ ПАРТИИ

КОНФЕРЕНЦИЈА НА БАЛКАНСКИТЕ ЗЕЛЕНИ ПАРТИИ    ЕКОЛОШКА БЕЗБЕДНОСТ ЗА БАЛКАНОТ – СПРЕМЕН ОДГОВОР ЗА КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ  4 и 5 октомври 2014, Сити Хол, Скопје   ПРОГРАМА   4 октомври,   сабота   12.30 – 13.30 Отворање на...

Прочитај повеќе...

ИНФОРМАЦИЈА за Конференција на балканските зелени партии

02-10-2014 Соопштенија

ИНФОРМАЦИЈА за Конференција на балканските зелени партии

ИНФОРМАЦИЈА  за Конференција на балканските зелени партии  „ЕКОЛОШКА БЕЗБЕДНОСТ ЗА БАЛКАНОТ – СПРЕМЕН ОДГОВОР ЗА КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ“ Скопје на 4 октомври, сабота (од 12.30 часот) и 5 октомври, недела (од 9.00 часот) во...

Прочитај повеќе...

Прва регионална Конференција на тема „Еколошка безбедност на Балканот - спремен одговор за климатски…

01-10-2014 Соопштенија

Прва регионална Конференција на тема „Еколошка безбедност на Балканот - спремен одговор за климатските промени“

ДОМ во соработка со Балканска Зелена Мрежа организира прва регионална Конференција на тема „Еколошка безбедност на Балканот - спремен одговор за климатските промени“. На Конференцијата која ќе се одржи на...

Прочитај повеќе...

Втора акција на ДОМ за собирање ЕЕ-отпад

30-09-2014 Соопштенија

Втора акција на ДОМ за собирање ЕЕ-отпад

Приклучувајќи се на националната акција Македонија без отпад, ДОМ од 26.09 до 3.10 организира втора акција за собирање на електричен и електронски отпад (ЕЕ-отпад). Акцијата ќе се одвива во 22 општини...

Прочитај повеќе...

Поповска: Дефинирање вонбрачна заедница е мешање во приватната сфера

29-09-2014 Соопштенија

Поповска: Дефинирање вонбрачна заедница е мешање во приватната сфера

Дискусија на пратеничката Лилјана Поповска на јавната расправа на 29.9. за проширената верзија на уставниот амандман за бракот: Овој амандман претрпе измена од првиот предлог за менување на Уставот до сега....

Прочитај повеќе...

ПОПОВСКА ВО КУМАНОВО И РАНКОВЦЕ ЗА АКЦИЈАТА ЗА СОБИРАЊЕ ЕЕ-ОТПАД

27-09-2014 Соопштенија

ПОПОВСКА ВО  КУМАНОВО И РАНКОВЦЕ ЗА АКЦИЈАТА ЗА СОБИРАЊЕ ЕЕ-ОТПАД

Претседателката на ДОМ Лилјана Поповска во Куманово ја посети општинската организација на ДОМ и одблизу се запозна со активностите и реализацијата на акцијата за собирање на ЕЕ-отпад(електричен и електронски отпад) ...

Прочитај повеќе...

ДОМ на работна средба во Црвениот Крст на Македонија

24-09-2014 Соопштенија

ДОМ на работна средба во Црвениот Крст на Македонија

Портпаролот на ДОМ, Тони Ристов, во рамките на кампањата „Еколошка безбедност на Балканот! – Спремен одговор за климатските промени“, оствари работна средба со претставници од Црвениот Крст на Македонија.

Прочитај повеќе...

ДОМ ОРГАНИЗИРА АКЦИЈА ЗА СОБИРАЊЕ Е-ОТПАД

23-09-2014 Прес Конференции

ДОМ ОРГАНИЗИРА АКЦИЈА ЗА СОБИРАЊЕ Е-ОТПАД

ДОМ организира акција за собирање е-отпад од 26 септември до 3 октомври 2014 во повеќе општини, во склад со Законот за електронски и електричен отпад. Договор за подигање на отпадот...

Прочитај повеќе...

ПОПОВСКА ВО КРИВА ПАЛАНКА

11-09-2014 Соопштенија

ПОПОВСКА ВО КРИВА ПАЛАНКА

Преседателката на ДОМ Лилјана Поповска вчера ја посети Крива Паланка и на средба со општинската организација беше констатирано успешното работење на локално ниво и подготовките за активно учество во акцијата...

Прочитај повеќе...

„Балканските Зелени на конференција во Скопје против еколошките катастрофи“

11-09-2014 Прес Конференции

„Балканските Зелени на конференција во Скопје против еколошките катастрофи“

Предизвиците од климатските промени се видливи, ги чувствувавме во Македонија, а уште посилно нашите балкански соседи Србија, Бугарија, Хрватска, Босна и Херцеговина. ДОМ и другите зелени партии од Балканот активно...

Прочитај повеќе...

ДОМ го честита Денот на независноста

08-09-2014 Соопштенија

ДОМ го честита Денот на независноста

ДОМ им го честита празникот 8 Септември на сите македонски граѓани, но и на сите Македонци во соседството и светот, зашто на тој ден се оствари вековниот сон на многу...

Прочитај повеќе...

Претседателката на ДОМ Лилјана Поповска продолжи со посетите на општинските организации на ДОМ

06-09-2014 Соопштенија

Претседателката на ДОМ Лилјана Поповска продолжи со посетите на општинските организации на ДОМ

Во Прилеп се констатираше дека е најзелен град во Македонија со европски стандард за зеленило за што заслужува признание градоначалникот Маријан Ристески. Во Битола постои загриженост за чистотата на воздухот...

Прочитај повеќе...

ДОМ ЧЕКА ОДГОВОР ОД ЈАВНОТО ОБВИНИТЕЛСТВО ЗА МАКСТИЛ И ЈЕГУНОВЦЕ

05-09-2014 Соопштенија

ДОМ ЧЕКА ОДГОВОР ОД ЈАВНОТО ОБВИНИТЕЛСТВО ЗА МАКСТИЛ И ЈЕГУНОВЦЕ

Поповска на средби со општинските организации Сите скопски општини имаат заеднички проблем со загадувањето од Макстил, за што ДОМ чека реакција од Јавното обвинителство, откако во јули поднесе кривична пријава. Покрај...

Прочитај повеќе...

ДОМ ВО ПОСЕТА НА ОПШТИНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА РЕШАВАЊЕ НА ЕКОЛОШКИТЕ ПРОБЛЕМИ

02-09-2014 Соопштенија

ДОМ ВО ПОСЕТА НА ОПШТИНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА РЕШАВАЊЕ НА ЕКОЛОШКИТЕ ПРОБЛЕМИ

Претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска деновиве започна посети по Општинските организации на партијата во Берово, Делчево, Штип и Тетово. Во Берово преседателката Поповска се запозна со успешната туристичка сезона и со...

Прочитај повеќе...

Alternative flash content

Requirements